Станіслав Смолінський, канд.техн.наук, доцент, НУБП України.
Альона Смолінська, економіст.

Віктор Марченко, канд.техн.наук, Agroexpert (Україна)


 

Різноманітність ґрунтових і погодно-кліматичних умов, сортові особливості картоплі, хвороби та шкідники визначають застосування відповідної технології вирощування картоплі з огляду на її призначення (продовольча, кормова, насіннєва тощо), способи переробки та зберігання, використання високоефективної техніки.

Залежно від умов вирощування картоплі основними способами садіння є рядковий (із постійною або змінною шириною міжрядь), квадратно-гніздовий та стрічковий.

Садити картоплю можна по рівній поверхні поля, після нарізання гребенів чи грядок або без нарізання з подальшим формуванням гребенів. Найчастіше картоплю саджають у гребеневий спосіб. Гребениста поверхня рядків краще прогрівається, бульби швидше проростають, у результаті з'являються дружні сходи.

Висаджують картоплю за допомогою картоплесадильних машин (картоплесаджалок) різних типів і конструкцій. Залежно від кількості оброблюваних за один прохід рядків картоплесаджалки бувають одно-, дво-, чотири- і шестирядні, є кілька аналогів восьмирядних. Картоплесаджалки бувають рядкові та гніздові — для відповідних способів садіння, а за типом садильного апарата поділяються на дискові, ланцюгові та стрічкові (з ложечками).

Основними робочими органами картоплесаджалок є сошники, що утворюють у ґрунті борозну, садильний апарат для дозування бульб, туковисівний апарат для дозування добрив, загортачі тощо.

Агротехнічні вимоги до садіння картоплі

Картоплю починають саджати, коли температура ґрунту на глибині 10 см становитиме не менше ніж 6 — 8 °С.

Картоплесадильні машини мають забезпечувати виконання низки умов.

  • Саджають бульби різноманітних фракцій (20 - 40, 40 - 80, понад 80 г), розрізані бульби, а також пророщені з довжиною ростків до 2 см. Під час садіння бульби і ростки не мають пошкоджуватися.
  • Коливання ширини основних міжрядь не має перевищувати ±2 см, стикових - ±10 см.
  • Оптимальна густота садіння становить: на Поліссі - 55 - 60 тис. кущів для товарної і 70 - 75 тис. - для насіннєвої картоплі; у Лісостепу - відповідно 45 - 50 і 55 тис. кущів; у Степу - 40 - 45 і 50, а на зрошенні - 50 - 55 тис. кущів на гектарі. У перерахунку на фізичну вагу бульб це становить від 3,0 до 4,0 т/га.
  • Відхилення від заданої глибини садіння не має перевищувати ±2 см, а від встановленої відстані між бульбами в рядку - не більше ніж 25%.
  • Пропусків повинно бути не більше за 1,5 - 2,0%, а потрапляння двох бульб до одного гнізда - не більше ніж 2,0%.
  • За одночасного внесення мінеральних добрив відхилення дози від встановленої не має перевищувати 10%.
  • Машинно-тракторний агрегат має забезпечувати прямолінійний рух за швидкості 5 - 9 км/год.

Перед садінням бульби доцільно обробляти препаратами проти хвороб і стимулювальними речовинами, прогрівати і пророщувати.

Конструкції сучасних картоплесадильних машин

Найбільшого поширення на картопляних полях України та Європи набули картоплесаджалки фірм Grimme, Cramer (Німеччина), Hassia, Koning (Нідерланди), Agronomic (Франція), IMAC (Італія) та інших виробників техніки для картоплярства.

Компанія Grimme як один зі світових лідерів виробництва техніки для картоплярства виготовляє дво-, чотири-, шести- і восьмирядні картоплесаджалки ложечкового (серії GL) та стрічкового (GB) типів. Чотирирядна модель цієї серії GL 34 виконує садіння картоплі з шириною міжрядь 75 см. Машину обладнано тритонним бункером із гідравлічним керуванням, є можливість доукомплектовувати її обладнанням для протруювання насіннєвої картоплі перед садінням. Картоплесаджалка агрегатується з трактором потужністю 82 к. с. і забезпечує продуктивність до 1,3 га/год.

Надійними в роботі, простими в обслуговуванні та економічними є картоплесаджалки серії GL. Оператор має можливість контролювати роботу садильних апаратів. Робочі органи і комплектація машин (в тому числі вибір місткості бункера) залежно від вимог і потреб забезпечать якісну роботу за будь-яких умов і стану ґрунту, а різні системи утворення гребенів дають змогу формувати стійкі до дощів об'ємні гребені. За допомогою автоматичних систем, встановлених на картоплесаджалці, бульби можна висаджувати на однаковій глибині. На передній рамі машини монтується пристрій для внесення гранульованих мінеральних добрив одночасно у два рядки, а гребенеутворювач, розміщений поза загортачами, формує об'ємний гребень. Серед опцій машини є можливість монтажу пристроїв для протруювання насіннєвої картоплі, а також пристрою для внесення мікрогранульованих засобів захисту рослин.

Заслуговують на увагу також чотирирядні картоплесаджалки GB430. Це своєрідні комбіновані агрегати, що одночасно обробляють ґрунт, утворюють гребені та саджають картоплю. Такі технології щороку привертають до себе дедалі більше уваги. Саджалки серії GB430 створено на основі дворядних високопродуктивних пасових саджалок моделі GL-42T. Вони мають особливе гідравлічне регулювання глибини ходу агрегату, завдяки чому можуть змінювати глибину обробітку ґрунту під час садіння незалежно від глибини посадки.

Ексклюзивним ноу-хау фірми Grimme слід вважати опцію Clever Planting, яка дає змогу змінювати щільність садіння бульб у технологічній колії, а також збоку від неї. Така потреба виникла, коли фахівці помітили, що поблизу технологічної колії формуються бульби більших розмірів. Аби цього досягти й в інших зонах посадки, машину було оснащено системою з чотирьох незалежних регульованих гідроприводів для кожного садильного апарата.

Поширеною є також картоплесаджалка GL 420 Exacta фірми Grimme, яка має переваги порівняно з іншими машинами за роботи на невеликих ділянках, схилах і полях зі змінним мікрорельєфом.

При цьому за один прохід агрегату виконуються обробіток ґрунту фрезою Grimme RT 300 або ротаційним культиватором Zirkon 10 фірми Lemken, формування гребенів та власне садіння картоплі. У конструкції машини садильні апарати дещо зміщені, завдяки чому бункер розташований ближче до трактора, що забезпечує стійкість руху. Картоплесаджалка для садіння картоплі в окремі грядки може мати спеціальну комплектацію із системою спрямування потоку ґрунту FLOW — BOARD. Застосування автоматичних пристроїв забезпечує дотримання постійної глибини посадки бульб у сформованому гребені, завдяки чому сходи картоплі з'являються одночасно, а кількість зелених бульб зменшується. Глибину садіння регулюють за допомогою гідроприводу і змінюють пультом керування.

Восьмирядна картоплесаджалка GL 860 Compacta поєднує всі можливі переваги причіпної чотирирядної картоплесаджалки. Її обладнують ложечковими садильними апаратами з гідравлічним приводом. Окремі гідромотори рухають два ліві, чотири середні й два праві садильні апарати. Складання картоплесаджалок GL 860 Compacta у транспортне положення і розкладання в робоче відбувається автоматично за допомогою кнопки на сенсорному пульті керування VC50. Два зовнішні садильні апарати гідравлічно розкладаються праворуч і ліворуч. Так само розкладаються (як опція) і гребнеутворювальні плити або боронки, а бункер місткістю до 6 т опускається за допомогою гідравлічної системи. Для досягнення стійкості положення на схилах і високої маневреності машину обладнують спеціальним телескопічним дишлом, яке після розкладання автоматично зсувається.

Сучасні конструктивні рішення від компанії Grimme дають змогу монтувати на рамі картоплесаджалок технологічні модулі для локального внесення добрив, сепарування ґрунту й інших операцій, а комбінований фрезерно-садильний агрегат «п'ять в одному» за один технологічний прохід виконує до п'яти операцій, зменшуючи шкідливу дію на ґрунт ходових систем машинно-тракторних агрегатів і скорочуючи витрати на механізоване вирощування картоплі.

 

    

Садіння картоплі у гребеневий спосіб

 

Фірма Cramer використовує ложко-пасовий і ложко-ланцюговий садильні апарати з похилим розміщенням стрічки й активним струшуванням картоплин з ложечки. Тип садильного апарата залежить, здебільшого, від розмірів висаджуваних картоплин. Розмір кожної ложечки можна змінювати шляхом добору змінних вставок під бульби різних розмірів. Стандартна комплектація включає вставні ложечки розміром 35 або 55 мм і механічний струшувач із можливістю налаштування на шість режимів роботи. Поширені причіпні картоплесаджалки компанії Cramer двох моделей — Marathon Jumbo 4R та Marathon Trailer 4R. Обидві використовують для садіння картоплин середньої і дрібної фракцій. Садильний апарат залишає у ложечці лише одну картоплину, а решта під власною вагою скочується похилою площиною в бункер. За переміщення черпального ланцюга вгору ківш захоплює одну чи дві бульби (друга є, так би мовити, запасною і скочується назад у бункер у найвищій точці повороту горизонтальної секції). Така система дає змогу висаджувати бульби нестандартного розміру, запобігає одночасному садінню двох картоплин, а також їх втратам. Глибину висаджування регулюють зміною висоти опорних коліс, які мають паралелограмне кріплення.

Машини стандартно комплектують бункером об'ємом 3000 або 1000 кг, їхня продуктивність становить 2,2 га за годину змінного часу за швидкості 5,0 км/год. Місткість кожної чашки можна змінювати залежно від розмірів бульб. Рівномір¬ну відстань між бульбами в рядку — від 15 до 43 см — забезпечує ланцюгова передача, яка унеможливлює пробуксовування.

Компанія Коnіng виготовляє чотирирядні картоплесаджалки  Koningsplanter для садіння стандартних, не пророщених і пророщених бульб. Садильний апарат з електронною системою контролю потоку бульб і дозувальним транспортером з вібраційною пластиною дає змогу висаджувати пророщені бульби без пошкодження ростків. За рахунок вібрації пластини транспортер по одній спрямовує бульби в борозну ростками донизу. Пошкодженню ростків запобігає низьке розміщення садильного транспортера над поверхнею ґрунту. У стандартній комплектації агрегат оснащують також роздільним бункером, автоматичною системою подачі бульб із подільником, струшувальними рухомими конвеєрами, що приводяться в рух від гідропривода. Відстань між рядами у стандартній комплектації машини становить 75 см.

Унікальну систему Koningsplanter було спеціально розроблено для садіння з вищою швидкістю попередньо пророщеної картоплі без пошкодження ростків. Її перевагами є можливість застосування контролерів для автоматизації процесу садіння й підвищення його ефективності. Крім найпоширеніших дво- і чотирирядних машин, компанія випускає трирядну картоплесаджалку. в якій садильний апарат для середнього рядка зміщений щодо інших дещо назад, завдяки чому картоплю саджають із міжряддям 37,5 і 40 см у розпушений ґрунт. Така система забезпечує меншу кількість зелених бульб, вищу врожайність і точну роботу машини (із застосуванням контролера). На картоплесаджалці з контролером механічний привід замінено на гідравлічний з електронним керуванням, який змінює відповідні регулювання залежно від умов роботи. Контролер відстежує кількість висаджених бульб, порівнює із заданою нормою і за потреби подає сигнал для зміни швидкості руху машини. Крім того, на моніторі фіксується необхідна інформація, в тому числі дата садіння, сорти бульб, розміри полів, швидкість руху, норма садіння тощо. Ця інформація зберігається, і за потреби її можна роздрукувати.

 

   

Для садіння картоплі послуговуються картоплесаджалками різних типів и конструкцій

 

Картоплесаджалки Копіпдз можуть обладнувати системою Rowfertilizer, яка забезпечує внесення у ґрунт гранульованих мінеральних добрив під час садіння картоплі лише там, де це необхідно. Система монтується безпосередньо між трактором і картоплесаджалкою. Привод системи здійснюється від коліс картоплесаджалки через ланцюговий редуктор із можливістю зміни швидкості обертів приводного вала.

Компанія Hassia виготовляє чотири- і шестиряд¬ні картоплесаджалки ложечкового і стрічкового типів. Картоплесаджалки Hassia SL+ виготовляють у начіпному й причіпному варіантах, із приводом садильних апаратів від вала відбору потужності трактора і гідравлічної системи. Для забезпечення високої точності садіння машину обладнано сучасною електронною системою керування. Картоплесаджалки також можуть обладнувати пристроєм для внесення добрив і системою протруєння насіннєвих бульб. Компанія Agronomic виробляє дво- і чотириряд¬ні картоплесаджалки ложечкового (марка RBS) і стрічкового (марка Multiplant) типів із пристроями для внесення добрив. Машини можуть бути обладнані електронною системою контролю й оперативного управління (марка Multiplant).

Картоплесаджалка зі стрічковою подачею бульб Multiplant (причіпний або начіпний варіанти) висаджує пророщену та не пророщену картоплю з шириною міжрядь 75 — 90 см. Машини компактні й маневрені, їхня робоча швидкість становить 8—12 км/год.
До стандартної комплектації машини входять: струшувачі для рівномірної подачі бульб до садильних апаратів, подавальні стрічки, ультразвукові датчики рівня, паралелограмний механізм з'єднання сошників із копіювальним колесом, редуктор зміни норми садіння (забезпечує до 32 режимів швидкостей), електронний лічильний пристрій для бульб і гідравлічний маркер. Додатково як опціями картоплесаджалка може бути обладнана баком для протруювання, електронною системою зміни подачі бульб залежно від швидкості трактора, сталевою (чи з нержавіючої сталі) гребенеутворювальною плитою і пристроєм для внесення гранульованих мінеральних добрив. Залежно від рядності машини, об'єму бункера та інших показників картоплесаджалки Multiplant можуть агрегатуватися з тракторами потужністю від 60 до 150 к. с.

Фірма ІМАС виготовляє одно-, дво- та чотирирядні автоматичні картоплесаджалки моделі РРА, які висаджують цілі бульби у підготовлений ґрунт. Машина має надійну конструкцію, її просто експлуатувати й обслуговувати. До начіпної системи трактора картоплесаджалку приєднують за триточковою схемою. Привід робочих органів машини відбувається від опорних коліс, які в транспортному положенні не обертаються, отже, уможливлюються втрати бульб на транспортних переїздах.
Садильний апарат — елеваторного типу з прогумованою стрічкою, що забезпечує триваліший термін експлуатації. Попереду садильного апарата розміщені високоміцні сошники з регульованою глибиною, що дають змогу ідеально вкладати бульби на дно борозни. Позаду садильного апарата змонтовані гребнеутворювальні диски, які забезпечують будь-яку форму борозни. Завдяки простій заміні елементів конструкції можна саджати картоплю за будь-якою технологією. Фірма ІМАС виготовляє також одно-, дво- та чотирирядні напівавтоматичні картоплесаджалки моделі PPS для садіння цілих або розрізаних бульб.