Володимир Євтушенко

У нашій країні досі поширеним є стереотип, що головними виробниками картоплі мають бути і є дрібні одноосібні господарства. Однак поступово ситуація змінюється, і на ринок виходять нові агрокомпанії, що вирощують цю стратегічно важливу культуру на промисловій основі.

Одним із таких господарств є ТОВ «Агробізнес ТСК», що в Сумській області. Нещодавно там відбувся День поля, точніше - «Свято картоплі - ми любимо картоплю!». Організаторами стали, крім власне господарів, ТОВ «Солана Україна» та ТОВ «Агролінії» (дилер Grimme). Ми побували на цьому заході та побачили чимало цікавого.

ПОТРЕБА В РОЗВИТКУ

Демонстрація можливості впровадження промислово¬го виробництва картоплі у стислі терміни стала головною темою Дня поля. Фактично «Агробізнес ТСК» лише робить перші кроки в цьому напрямку, однак діють вони доволі впевнено та мають далекоглядну стратегію розвитку.

Ще кілька років тому господарство спеціалізувалося винятково на вирощуванні зернових культур, досягло запланованих результатів рентабельності. А згодом, за
словами засновника товариства Геннадія Свірського, вирішили розвивати нові напрями діяльності, зокрема овочівництво.

Комплексність підходу просто вражає: завдяки підтримці керівництва області, плідній співпраці з банківськими структурами господарство отримало десятки мільйонів гривень інвестицій на капітальну розбудову.

Перші спроби в овочівництві фахівців із Недригайлова засвідчили, що орієнтир на сучасні високопродуктивні технології вирощування овочевих культур дозволяє сподіватись на добрі врожаї і комерційний успіх — висока врожайність приносить прибуток. Що і як тут використовують?

ТЕХНОЛОГІЧНА ОРІЄНТАЦІЯ

Комплексний підхід при впровадженні технологій вирощування овочевих культур відчувається в усьому. Ми побували на кількох промислових полях і насіннєвих ділянках, де вирощували картоплю. їх зовнішній вигляд відповідав найкращим європейським стандартам — чіткі рівні гребені з відмінними гарно розвиненими кущами.

Зауважимо, що в Лісостепу, де розташовані поля господарства, упродовж усього вегетативного сезону відчувається брак вологи. Тому більшість посівів овочевих культур у господарстві вирощують на поливі.

Дощувальні системи були продемонстровані фахівцями «Агробізнес ТСК» безпосередньо в полі. Вже пізніше учасники заходу бачили їх сліди (широкі колії через поля) неодноразово, а самі зелені добре розвинені посіви ово¬чевих наочно показували, що техніка працює інтенсивно та продуктивно.

 

Геннадій Свірський демонструє картоплю, вирощену на полі господарства Картоплезбиральний комбайн Grimme GV 3000 в агрегаті з трактором викопує врожай

 

Довідка

TOB «Агробізнес ТСК» орендує понад 5 тис. га ґрунтів.

Урожайність зернових культур 2011 року становила 78,7 ц/га, картоплі — 360 ц/га, а цукрових буряків — 502 ц/га.

Торік господарство відродило виробництво овочів із впровадженням сучасних енергоощадних технологій. Для вирощування овочів і картоплі реконструювали зрошувальну систему загальною вартістю 25 млн. грн., придбали два дощувальні агрегати. На зрошенні вирощують перший рік: капуста — 10 га, морква — 15 га, столовий буряк — 5 га, картопля — 40 га, а також 200 га сої.

2012 року промислові посіви картоплі становили понад 200 га. Вже наступного року заплановано розширення посівних площ під культурою до 400 га.

Дощувальна система працює на капусті


У центрі уваги всіх присутніх були самі сорти та гібриди картоплі, що їх представляла ТОВ «Солана Україна». У господарстві якісному посадковому матеріалу картоплі приділяють велику увагу, тож співпраця з однією з провідних європейських компаній стала важливим фактором господарської діяльності.

Керівник представництва ТОВ «Солана Україна» Ігор Завадський демонстрував десятки різних сортів картоплі, що росли в цих умовах, наголошував на їх перевагах, можливостях вирощування та певних особливостях (для виробництва чіпсів, для переробки в інших умовах, на харчування тощо). Причому картопля тут і викопувалася, і всі присутні бачили її реальну продуктивність (12—16 бульб/ кущ), технологічність щодо машинного збирання, стійкість до хвороб і шкідників.

ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЦТВА

Можливості високопродуктивної сільськогосподарської техніки в технології вирощування картоплі продемонстрував комплекс машин Grimme. Новий сучасний чотирирядковий картоплезбиральний комбайн Grimme GV 3000 в агрегаті з трактором 300 к. с. швидко викопував посіви культури. Потужний і вправний сортувальний стіл без затримки спрямовував картоплю до бункера транспортного засобу, що синхронно його супроводжував. Якість і швидкість виконання технологічної операції, особливо дбайливе ставлення до бульб викликали великий інтерес в учасників семінару.

Наступний великий технічний блок присвячував¬ся технологіям сортування, очищення та зберігання картоплі — аграрії відвідали новий сучасний комплекс агропідприємства, де на невеликій площі зібрано чимало технологічного обладнання. Протягом останніх кількох років тут збудовано та введено в дію сортувальну лінію для картоплі та комплекс приміщень-холодильників із регульованим середовищем, в яких вона зберігається протягом потрібного терміну.

Як розповів Геннадій Вірський, рішення будувати такі комплекси виникло після відвідання фермерських господарств Європи. Він побував у Голландії та Німеччині, побачив, що і як там працює. Керівник наголосив, що вже інвестовано в цей комплекс понад 35 млн. грн., і роботи тривають.

Сортувальний стіл Grimme обслуговують досвідчені працівниці господарства

Відсортована якісна картопля розташовується в ящиках

Василь Городешний,
інженер-технолог АПП «Львівське» (Львівська обл.)

Позитивного в «Агробізнес ТСК» побачив багато: йдеться як про комплексний підхід до вирощування картоплі, так і загальне налаштування в господарстві на ведення бізнесу.

Співпраця бізнесу та місцевої влади, стабільність фінансування і впроваджен¬ня найсучасніших технологій заслуговують на повагу. Звичайно, добре, що протягом короткого терміну впровадили стільки практичних рішень — сховище з регульованим мікрокліматом, комплекс техніки для садіння, збирання та сортування картоплі й овочів Grimme. Вибір посадкового матеріалу від ТОВ «Солана» також свідчить про вдумливість господарів — ми вирощуємо картоплю цієї ж компанії і знаємо, як вони супроводжують весь технологічний цикл.

Є й критичне зауваження: частина сховищ обладнана регульованим мікрокліматом, а частина — ні. За наявності різних сортів і гібридів картоплі та інших овочів це може мати негативні наслідки. Однак, можливо, говорити про це рано, бо господарство знаходиться на етапі становлення.

 

 

Ми переконалися в справедливості його слів, побувавши у сховищі. Цікава деталь — великі залізобетонні ключки для сховищ господарство закуповує... на занедбаних радянських тваринних комплексах. Це якісні залізобетонні конструкції, що стають основою великих сховищ. Загальна ємність сховищ на першому етапі становитиме 10 тис. т овочів і картоплі. Все обладнання для створення контрольованого мікроклімату також європейське, його обслуговують місцеві фахівці, що пройшли навчання та стажування. Картоплю зберігають у великих ящиках-контейнерах, що дозволяє убезпечити її від різних проблем, що виникають упродовж осінньо-зимового періоду.

Сортувальна лінія картоплі являє собою комплекс обладнання Grimme, до складу якого входять приймальні бункери РН-2460, транспортери типу SC-8070 та пристрої для завантаження контейнерів типу GBF. Злагоджена робота всіх механізмів забезпечила якісне та продуктивне сортування. Картопля кількох фракцій йшла в один бік, а сміття та відходи вивантажувалися на вулицю.

   

Фахівці та керівники інших агропідприємств, що побачили цей комплекс, активно задавали питання його власникам, цікавилися економічними та технологічними аспектами. Загалом всі залишилися задоволеними поба¬ченим, наголошуючи, що підняти цей комплекс про¬тягом такого короткого терміну буде цілком реально.