Станіслав Смолінський, канд. тєхн. наук, доцент, НУБІП України,
Альона Смолінська, економіст,
Віктор Марченко, канд. техн. наук., Agroexpert [Україна)


Особливості збирання овочевих культур

Вирощування та збирання овочів потребує набагато більших затрат праці порівняно із зерновими культурами. Найвідповідальнішими операціями є збирання, сортування і навантаження овочів у транспортні засоби. Більшість овочів дозріває неодночасно і легко пошкоджується, тому виробники, як в Україні, так і за кордоном, продовжують збирати їх вручну. Це знижує загальну продуктивність праці, натомість дає змогу зберегти якість вирощеної продукції.

Особливо трудомістким є збирання овочів, що дозрівають неодночасно (огірки, томати, перець, баклажани, кабачки, патисони, цвітна капуста тощо). їх збирають від 3 до 20 разів із періодичністю 1—7 днів. Через біологічну особливість і механічні властивості плодів повністю механізувати збирання овочів неможливо. Техніка доволі легко пошкоджує плоди деяких культур, тому такі овочі збирають вручну. За ручного збирання овочів затрати праці сягають 65 — 70% усіх витрат на їх виробництво. Більша частина часу припадає на допоміжні операції — розміщення і пересування тари площею, навантаження у транспорт тощо.

Через потребу ручної праці та відсутність збиральних машин овочівницькі господарства мають значні проблеми під час збирання, особливо за дефіциту робочої сили. Тому іноді врожай збирають несвоєчасно, внаслідок цього знижується якість плодів, а господарство втрачає прибуток.

Завдяки механізації збирання овочевих культур підвищується продуктивність і полегшується праця людей за багаторазового вибіркового збирання плодів, покращується якість продукції, знижується її собівартість.

Залежно від виду плодів овочеві культури поділяють на цибулинні, коренеплоди, капусту, плодові (томати, перець, баклажани, огірки, кабачки, овочевий горох, боби) та листові (салат, кріп, шпинат).

Машини для збирання цибулі

Перед збиранням бадилля цибулі зрізують спеціальними обрізчиками, якими можна також зрізувати гичку столових буряків, редису й інших овочевих культур. Робочими органами цієї машини є ротори, на яких закріплено спеціальні ножі з високоміцної сталі, що приводяться в рух від вала відбору потужності (ВВП) трактора або гідромотора. Висоту зрізу регулюють вручну або з кабіни трактора. Здебільшого такі машини виготовляють у начіпному варіанті з агрегатуванням на фронтальній або на задній начіпній системі трактора. Якщо машину приєднують до трактора спереду, позаду можна почепити ще й копача цибулі, що забезпечує виконання двох операцій за один прохід агрегата — видалення бадилля та викопування цибулі.

Далі рядами йде копач для викопування цибулі. Основними елементами його конструкції є міцна рама з начіпним або причіпним механізмом, ходова система з опорними колесами, викопувальний та очищувальні робочі органи (переважно транспортерного типу), валко укладач і механізм привода від ВВП трактора або гідропривод. Завдяки конструкції робочих органів машина підкопує цибулю на глибину 5—12 см, вибирає з ґрунту з мінімальною кількістю ґрунтових і рослинних домішок, що дає змогу підвищити якість очищення. Під час руху копача котки копіюють мікрорельєф поля і забезпечують необхідну глибину ходу ножів. Викопані цибулини за допомогою валко укладача укладають на ущільнену поверхню тонким шаром для просушування.

Валки просушеної цибулі підбирають і завантажують у кузови транспортних засобів високопродуктивними підбирачами, які можна використовувати для збирання й інших овочевих культур (моркви, столових буряків). Спеціальні підбивальні пристрої (різні для окремих видів овочів) піднімають валок цибулин чи коренеплодів і подають на поверхню очищувачів (елеваторів), які очищують плоди від сторонніх домішок, за потреби й сортують. Прутки елеваторів покриті полімерним матеріалом, щоб овочі не пошкоджувались.

Далі цибуля надходить до механізованого комплексу для післязбиральної обробки, що включає цибулевідминальний і сортувальний пункти, транспортери й перебиральні столи. На цибулевідминальному пункті від цибулини відривається перо і видаляються дрібні ґрунтові домішки. Сортувальний пункт призначений для відокремлення грудочок ґрунту й інших домішок і сортування цибулі на декілька фракцій. Для цього широко застосовують решітні сортувальні машини.

На виготовленні машин для збирання цибулі спеціалізується, зокрема, данська компанія ASA-Lift, яка пропонує повний ряд машин для видалення бадилля (машина ОТ-1500), викопування цибулин та укладання у валок (копачі серії WR), ворушіння та підбирання валків (начіпний підбирач цибулі SL-63).

Бельгійська фірма AVR виготовляє комбайни для збирання овочів, обладнані спеціальними насадками, завдяки яким їх можна застосовувати для збирання не лише цибулі, а й моркви, буряків та інших коренеплодів.

Машина Simon (Франція) призначена для обрізання бадилля під час збирання цибулі та гички столових буряків, редису тощо.

Компанія ІМАС (Італія) пропонує машини для викопування цибулі OD 1650 з очищувальним транспортером із регульованим ступенем вібрації.

Копачі-валкоукладачі, самохідні комбайни та причіпні підбирачі-навантажувачі для збирання цибулі виготовляє компанія Shuknecht (США).
 

Сучасні копачі цибулі без втрат викопують цибулини й укладають їх у валки для просушування Підбирачі підбирають просушені цибулини, очищують їх від домішок і завантажують у транспортний засіб


Збирання моркви

Для механізованого збирання моркви та інших столових коренеплодів слугують моркво збиральні машини брального типу, які забезпечують якісне відокремлення гички, ґрунту і рослинних решток, вантажать коренеплоди у транспортні засоби або контейнери.

Основними робочими органами цих машин є бральні секції та відокремлювач гички. Під час руху машини гичкопідіймачі піднімають і спрямовують гичку до брального апарата, при цьому викопувальний робочий орган розпушує ґрунт під рядком, полегшуючи викопування. Коренеплоди, схоплені за гичку, витягуються з ґрунту, й обрізчик видаляє гичку на одному рівні. Вона залишається на поверхні, а коренеплоди транспортерами надходять до контейнерів або транспортних засобів.

За довжиною залишків гички на головках коренеплодів оцінюють якість відокремлення гички.

Післязбиральною доробкою моркви займаються сортувально-очисні лінії. За роздільного збирання моркви використовують машини для збирання гички, для викопування й очищення коренів від ґрунту, а також пункти перебирання та сортування.


Для механізованого збирання моркви застосовують машини брального типу

Для збирання моркви компанія Simon (Франція) виготовляє однорядні збиральні машини RI CMR та R1B, дворядну бункерну машину R2B5 та начіпний однорядний морквозбиральний комбайн S3CMR.

Фірма ASA-LIFT (Данія) пропонує причіпні комбайни серії Е, DF та Т (Т-100, Т-200, Т-300, Т-400, відповідно одно-, дво-, три- і чотирирядні) , а також комбайн для збирання моркви COMBI-1000.

Німецька фірма GRIMME має в арсеналі техніку для збирання не лише картоплі, а й овочів. Зокрема, комбайни серії SE зі спеціальними опціями можуть збирати моркву, цибулю, столові буряки та інші овочеві куль¬тури.

Машини для збирання капусти

Для цього використовують капустозбиральний комбайн, який зрізує качани і підрізає нижні листки.

Основні його складові:

  • зрізувальний апарат,
  • приймальний пристрій,
  • листовідокремлювач та механізм приводу.

Додатково комбайн можуть обладнати перебиральним столом і вивантажувальним елеватором.

Данська фірма ASA-LIFT постачає на ринок сільгосптехніки напівначіпний капустозбиральний комбайн МК-1000, що має просту конструкцію; його легко експлуатувати й обслуговувати. Комбайн агрегатується на триточковій начіпній системі трактора, а збиральний блок розміщений праворуч від оператора, що дає змогу контролювати й оперативно керувати процесом. Капустяні головки подаються до листовідокремлювача пасами і розміщеною над ними еластичною стрічкою. Комбайн забезпечує рівний зріз на різній висоті від поверхні ґрунту качанів вагою від 0,5 до 10 кг і подальше їх завантаження в бункер.

Компанія Hortech (Італія) виготовляє самохідні машини Rapid SL із шириною захвату 1,2, 1,5 та 1,6 м з автоматичним пілотуванням для збирання салатів і капусти. Ці машини мають гусеничну ходову систему, що забезпечує рівномірну швидкість руху навіть за несприятливих ґрунтових умов. Як додаткове оснащення вмонтовано пристрій для миття продукції, що забезпечує її товарний вигляд.

Однорядна причіпна машина для збирання салатів і капусти Rapid Т складається з різальної головки з обертовими зубчастими дисками. Транспортувальні стрічки подають продукцію на робочий стіл, де її доочищують і складають у ящики або завантажують у бункер чи причіп. Електронний сенсор, розміщений біля різальних дисків, контролює висоту зрізу навіть на полях із нерівним мікрорельєфом та на мульчованому ґрунті.

Машини для збирання томатів

Ці ніжні плоди збирають спеціальними комбайнами. Технологію збирання визначають стиглість плодів, спосіб переробки, ступінь забруднення тощо. Існують дві технологічні схеми: із сортуванням плодів безпосередньо на комбайні або без нього.

Принцип роботи більшості томатозбиральних комбайнів є таким: зрізується бадилля, томати відокремлюються протягуванням через спеціальний вичікувальний пристрій без пошкодження плодів. Опісля томати сортують на спеціальному транспортері за допомогою фотоелементів і завантажують у транспортний засіб, що рухається поруч. Основними робочими органами томатозбирального комбайна є жатко приймальна частина, плодовідокремлювальний пристрій, перебиральний стіл і сортувальник.

У Європі машини для збирання томатів виробляє, зокрема, фірма Unifer. Найвідомішим наразі зразком є РОМАС. Різальний апарат цієї машини має велику довжину і пологий нахил, завдяки чому томати збираються без зайвого пошкодження, причому оператор візуально контролює процес зрізання та вивантаження томатів. Плоди транспортуються прогумованим стрічковим транспортером, на якому повітряний потік, створюваний вентилятором, видаляє рослинні рештки. Конструкція комбайна забезпечує мінімальні витрати під час експлуатації та обслуговування. Підшипники та шестерні надійно захищені від потрапляння бруду. Комбайн обладнаний системою видалення ґрунтових домішок, що потрапили в машину з плодами, і надійними швидкодійними оптичними сортувальними пристроями.

 

Комбайни GRIMME серії SЕ зі спеціальними опціями можуть збирати моркву, цибулю, столові буряки та інші овочеві культури


Томатозбиральним комбайном фірми РІК RITE (США) серії 190 можна збирати до 4 тонн томатів за годину. Комбайн оснащений системою примусового струшування плодів та електронною системою їх сортування за кольором.

Важливою перевагою цієї машини є просте дистанційне управління комбайном та окремими робочими органами за допомогою електронних систем і гідропривода, а також можливість струшувати плоди і копіювати рельєф поля. Для якісного захвату стебел машину обладнано додатковими подільниками. Плоди сортуються на плоских поверхнях чи перебиральному столі, а домішки відокремлюються за допомогою повітряного потоку, що дає змогу запобігти пошкодженню плодів.

Причіпний томатозбиральний комбайн РІК RITE НС серії 290 має продуктивність 6—8 тонн томатів за годину. Конструкція комбайна передбачає незалежне автоматичне регулювання висоти зрізування стебел. Оператор може за несприятливих умов змінювати швидкість дії дискових різальних ножів. Плоди від стебел відокремлює система на кшталт тієї, що встановлено на комбайнах для збирання винограду.

Збирання інших овочевих культур

Популярністю користуються голландський самохідний комбайн для збирання бобів та американський причіпний комбайн для збирання огірків.
Комбайн для збирання бобів і зеленого горошку Ploeger ВР 2000 оснащений подовженим молотильним барабаном, що забезпечує збільшення зони обмолоту і підвищує якість виокремлення бобів. Місткий накопичувальний бункер безпосередньо під час збирання вивантажується у причіп або вантажівку, що йде поруч.

Барабанний підбирач зі звужувальними шнеками і подавальними стрічковими транспортерами забезпечує плавний потік гороху, що підбирається. Планетарна молотильна система з п'ятьма бітерами і гідростатичним приводом забезпечує якісний та енергоощадний обмолот. Довгий конвеєр транспортує обмолочений матеріал до першого ступеня повітряного очищення, а ковшовий елеватор — до вторинної системи. Завдяки гідростатичному приводу на чотири колеса і системі автоматичного вирівнювання машина ефективно, безпечно і стабільно працює у найрізноманітніших умовах рельєфу.

Причіпний комбайн для збирання огірків РІК RITE 3000 забезпечує максимальну продуктивність за робочої швидкості руху 3,0—4,5 км/год. Модель комбайна 3100 має продуктивність збирання огірків до 1,2 га/год завдяки зрізувальному пристрою, широкому подавальному транспортеру і пристрою для відокремлення огуду. Бункер-накопичувач має місткість 7 м3, тож збирати огірки можна без зупинки комбайна.